Патологічні процеси, що протікають в опорно-руховому апараті, призводять до поступового руйнування хряща і втрати рухів, що порушує якість життя людини. Захворювання з тяжкими порушеннями функцій суглобів – причина непрацездатності та інвалідності. Для захисту хрящової тканини та створення умов для її відновлення рекомендують вживання желатину.

Зміст статті:

Лікувальна дія

Желатин відноситься до поширених і найбільш доступним продуктів, що застосовуються в терапії.

Желатин містить колагенові волокна, що утворюють основу для сполучної тканини. Завдяки колагену хрящ набуває такі властивості, як пружність, гладкість, еластичність. Колаген бере участь у захисті суглоба від пошкоджень, які виникають при різкому русі або надмірної навантаженні.

Багато патологічні процеси, що протікають в суглобах, зачіпають хрящову тканину. У результаті вона стає крихкою, тонкої і деформованою, що призводить до порушення її функцій. При прогресуванні хвороби поступово наступає деформація суглоба і втрата функціональних здібностей.

Тому приділяється увага не тільки лікування симптомів хвороби, але і відновлення структури хряща. Желатин є джерелом речовин, які потрібні для побудови хрящової тканини.

Інші властивості:

  • зменшує ступінь вираженості болю;
  • сприяє зміцненню кісток;
  • знижує апетит (при надлишковій масі збільшується навантаження на суглоби).

Протипоказання і побічні ефекти

Протипоказаннями для застосування желатину є:

  1. Наявність жовчнокам’яної або сечокам’яної хвороби.
  2. Захворювання травного тракту в стадії загострення (гастрит, панкреатит, виразкова хвороба шлунка або дванадцятипалої кишки).
  3. Хронічний запор.
  4. Тромбофлебіт.
  5. Алергічна реакція.
  6. Порушення в системі згортання крові.
  7. Атеросклероз.
При частому і тривалому вживанні желатину погіршується перистальтика кишечника, що проявляється запорами. Для профілактики цього небажаного дії необхідно пити багато води і вживати продукти, багаті клітковиною.

Як приймати?

На ринку представлений желатин в капсулах, гранулах, таблетках і порошку. Також вживають його в складі різних страв (желе, холодець). Добова доза не повинна перевищувати десяти грамів. Дозування розділяється на дві частини, які приймають вранці та ввечері.

Тривалість лікувального курсу становить не менше двох тижнів. В деяких випадках потрібно прийом протягом декількох місяців; такий довгий курс може призначити тільки лікар.

 

Суміш з водою

Інгредієнти:

  • 2 ч. л. желатину;
  • 100 мл води.

До желирующему порошку додають воду. Суміш потрібно розмішати і залишити на ніч. З ранку додають теплий сік/воду (1:1). Режим прийому: вранці за півгодини до їжі. Курс – два місяці.

Молочне желе

 

Інгредієнти:

  • молоко (до 5%) в кількості 150 мл;
  • дві ч. л. желюючий порошку;
  • мед/цукор за смаком.

До желатину додати молоко і мед, настояти протягом однієї години. Отриману масу нагріти (кип’ятити не можна) і дати їй охолонути. Для отримання желе суміш помістити в холодильник (на три-чотири години). Режим прийому: три рази в тиждень протягом трьох-чотирьох місяців.

Скільки разів на день пити желатин?

Залежить від того, в якому вигляді він вживається: суміш з водою – два рази/добу, желе – три рази/тиждень, таблетки, гранули – 1-2 рази/добу. При лікуванні доза і кратність прийому визначаються індивідуально.

Склад

Представлений:

  • білковими сполуками (утворюються при частковому гідролізі колагенових волокон);
  • амінокислоти (гліцин, аланін, оксипролін, глютамінова і аспарагінова кислота);
  • мінеральними солями.

Даний продукт містить 355 кілокалорій в 100 гр.

У яких продуктах міститься колаген?

Желатин утвориться в результаті денатурації (розщеплення) колагенових волокон. Щоб стимулювати синтез колагену в організмі, рекомендується вживання желе, заливних страв і холодцю.

Морські рослинні продукти містять йодовану сіль, прискорює вироблення колагенових волокон. Тому в раціон пацієнтів із захворюваннями суглобів слід включати морську капусту.

 

Також колаген присутній в м’ясі. М’ясо індички сприяє виробленню карнозину в організмі людини. Карнозин є речовиною, яка при взаємодії з колагеном захищають його від пошкоджуючих факторів (запалення, дегенерація).

Найбільш стійка форма колагену містяться в яловичому м’ясі.

Поради по харчуванню

Желатин не засвоїться без присутності вітамінів і амінокислот.

Корисні продукти для кращого засвоєння і синтезу колагену:

  • морква;
  • томати;
  • капуста;
  • зелень;
  • цитрусові.

Для зв’язок і суглобів

У продукті містяться амінокислоти, необхідні для синтезу сполучної тканини і нормального функціонування суглобів. Дефіцитом амінокислот страждають люди з високими фізичними та психоемоційними навантаженнями, поганим харчуванням, а також літнього віку. Нестача амінокислот є причиною порушення функцій суглоба.

 

При регулярному вживанні желатину підвищується еластичність хрящової тканини, зміцнюється зв’язковий апарат.

Капсули і таблетки

Желатин належить біологічно активним добавкам, які випускають багато фармацевтичні компанії. Вважається, що желатин в капсулах і таблетках володіє більшою ефективністю, так як термічна обробка призводить до руйнування деяких речовин. Для профілактичних цілей прийом становить близько одного-двох місяців. При лікуванні дегенеративних захворювань, переломів суглобів курс терапії становить від трьох до шести місяців. Ефективність лікування вище на початкових стадіях хвороби.

 

Гранули та порошок

Отримують при спеціальної переробки кісток і хрящів тварин, але такий спосіб виготовлення не впливає на смакові якості. До плюсів таких форм належить хороша розчинність, тому при приготуванні страв грудочки практично не утворюються.

 

Потрібне попереднє замочування, оптимальна кількість рідини – 10 мл води на один грам сухої речовини. Тривалість процесу набухання становить від п’ятнадцяти до п’ятдесяти хвилин (залежить від якісних властивостей). Потім ємність з набряклим желатиновим порошком нагрівають (необхідно постійно помішувати) і додають крем/соус. При використанні швидкорозчинного продукту (вказано на упаковці) після його набухання можна відразу до нього додавати закипілу рідина.

З допомогою гранульованої форми страви набувають вигляд і желеподібну консистенцію.

Рецепт напою

На воді:

  1. До двох чайних ложок желатинового порошку додати 120 мл прохолодної води.
  2. Після того, як маса загусне, потрібно додати теплу воду в кількості 120 мілілітрів.
  3. Додати мед за смаком.

Режим прийому: випити за тридцять хвилин перед їжею. Повторювати протягом чотирнадцяти днів.

На молоці:

  1. До трьох чайних ложок желатинового порошку додають 120 мл кип’яченого молока (попередньо охолодити).
  2. Після змішування масу залишають на 1 годину.
  3. Перед вживанням напій трохи розігрівають на плиті.

Режим прийому: 3 рази в тиждень за півгодини до прийому їжі протягом місяця.

Рецепт з медом, кунжутом, насінням льону

Для приготування потрібно взяти:

  • родзинки (три столові ложки);
  • желатиновий порошок (дві столові ложки);
  • насіння льону (вісім чайних ложок);
  • теплу кип’ячену воду (120 мл)
  • насіння кунжуту (чотири столові ложки);
  • натуральний мед (двісті грам).

Приготування: до желирующему порошку додають воду, потім змішують всі інгредієнти до отримання однорідної суміші. Також можна скористатися блендером. Зберігати засіб потрібно в скляній банці з кришкою.

Режим прийому: одна чайна ложка два рази на добу перед прийомом їжі.

З медом

 

Спосіб приготування:

  1. Ввечері на одній чайній ложці желатинового порошку додати півсклянки холодної води.
  2. З ранку додати до суміші мед (одна чайна ложка) і теплу кип’ячену воду (півсклянки).
  3. Ретельно перемішати.

Вживати перед їдою. Курс лікування три місяці. При цьому кожні десять днів необхідно робити перерву на два тижні для профілактики побічних ефектів.

Компреси з фольгою

Щоб приготувати компрес, потрібно до двох столових ложок желатинового порошку додати півсклянки води. Суміш залишають на ніч у скляному посуді.

 

Отриманий розчин накладають на тканину, а тканина – на уражений суглоб. Зверху утеплюють компрес фольгою і натуральною тканиною. Тривалість процедури – 40 хвилин. Курс лікування: один місяць.

Компрес з желатину

Застосовувати краще перед сном. Спосіб приготування:

  1. Опустити марлеву серветку в теплу воду на одну хвилину, потім віджати, щоб вона залишалася злегка вологою.
  2. Скласти серветку і насипати чайну ложку желатинового порошку між шарами.

Прикласти компрес до області суглоба, накрити поліетиленом. Утеплити з допомогою махрового рушника/теплого вовняного шарфа. Для досягнення лікувального результату виконувати процедуру протягом семи днів.

Желе з апельсиновим соком

 

Інгредієнти:

  • желатиновий порошок (дві столові ложки);
  • апельсиновий сік (500 мл);
  • цукор (півсклянки).

Спосіб приготування: желюючий порошок розчиняють у 100 мл апельсинового соку, перемішують. До залишився соку додають цукор, доводять до кипіння. Кип’ятити не треба! З’єднують підігрітий сік і замочений желатин, ретельно перемішують. Суміш розливають по формах, остуджують і залишають у холодильнику на дві години.

Страви

Желатиновий порошок використовується в приготуванні холодцю, желе, холодцю, мармеладу, тортів, морозива, суфле. При приготуванні десертів важливо дотримання пропорцій, так як страва може мати специфічний запах і смак.

Суфле з кефіру

Спосіб приготування:

  1. Одну столову ложку желатину залити 50 мл холодної води, дати набрякнути протягом півгодини.
  2. Отриману суміш підігрівають до повного розчинення грудочок (не кип’ятити).
  3. До 500 мл кефіру додати 100 г сметани, 50 г цукру, збити у блендері або міксером до появи пухирців.
  4. Потім суміш розливають у порціонні ємності і поміщають в холодильник.
  5. Через три-чотири години готове суфле.

З шипшиною

 

Для приготування добової порції потрібно:

  • желатиновий порошок (10 г);
  • сироп (екстракт) шипшини в кількості 20 г;
  • вода (40 мл).

Желюючий порошок слід залити водою і перемішати, потім нагріти суміш в мікрохвильовій печі протягом тридцяти секунд. Додати сироп шипшини, добре перемішати і поставити в холодильник.

Порція ділиться на дві частини. Вживати вранці і ввечері перед їжею.

Допомагає від хрускоту в суглобах?

При регулярному прийомі протягом тривалого часу рухливість в кінцівках поліпшується, зникає хрускіт при рухах.

Слід регулярно включати в раціон страви, в яких присутня желатин, або пропивати його курсами. Ефект настає через декілька місяців, залежить від індивідуальних особливостей.

Желатинова дієта

Розвантаженням для організму послужать різні желе. Можна скористатися овочевим відваром, рибним/курячим бульйоном, молоком, натуральними соками, щоб урізноманітнити раціон. На тридцять грам продукту потрібно один літр рідини. В меню повинне містити достатню кількість овочів і фруктів.

 

При желатинової дієті потрібно вживати велику кількість чистої питної води. Цукор рекомендується виключити. Тривалість дієти не повинна перевищувати семи днів. В альтернативному варіанті можна замінити всі десерти і перекуси на низькокалорійні фруктові і молочні желе.

Для приготування дієтичного молочно-фруктового желе потрібно взяти:

  • желатиновий порошок (двадцять м);
  • молоко (триста мілілітрів);
  • мед (двадцять м);
  • апельсин (одна шт).

До желирующему порошку додають молоко (150 мл) і дають йому набрякнути. Другу частину молока підігрівають (кип’ятити не можна!) і розчиняють в ньому мед. Потім до набряклої желатинової маси вливають нагріте молоко і ретельно розмішують. У форми викладають нарізаний апельсин (можна використовувати інші фрукти і ягоди) і заливають молочно-желатиновою масою, охолоджують і поміщають в холодильник на три години.

У промислових сумішах для приготування желе присутній цукор, барвники та ароматизатори у великій кількості, тому при желатинової дієті їх не використовують.

Для спортсменів

Професійні спортсмени переносять надмірні навантаження на суглобово-м’язову систему. Щоб зміцнити кістки, суглоби, зв’язковий апарат, застосовують таблетированую форму колагену або желатину з розрахунку десять г на добу в один чи два прийоми.

Така харчова добавка безпечна. Ефективність від курсу прийому підвищується при поєднанні з хондроїтин сульфатом/глюкозаміну сульфатом.

При переломах

Желатин вживають для прискорення відновлення цілісності кісток. Варіанти застосування:

  • напої;
  • компреси.

Желатиновий порошок можна замочити на ніч в кип’яченій холодній воді і випити з ранку перед прийомом їжі. Тривалість курсу чотири місяці. При цьому кожні десять днів необхідно робити перерву (один тиждень).

Для профілактики переломів досить включення в раціон страв, що містять желатин.

При грижі хребта

Желатин застосовується при тривалій терапії грижі хребта. Також присутня в комплексному лікуванні дегенеративних і дистрофічних процесів в опорно-руховому апараті.

 

Що варто враховувати пацієнтам із захворюваннями хребта?

  1. Продукт впливає на перебіг патологічних процесів, в основі яких лежить дегенерація хряща і дистрофічні явища. На запальний процес не впливає.
  2. Середня тривалість курсу – чотири місяці. При цьому між прийомами слід робити перерву не менше одного тижня.
  3. Перед початком прийому потрібно переконатися у відсутності протипоказань.
  4. Найбільш частим побічним ефектом є запор. Для його попередження в меню слід включати чорнослив, курагу, буряк. Важливо вживання достатньої кількості питної води.
  5. Можна застосовувати желатин не тільки всередину, але і в складі компресів на уражені відділи хребетного стовпа.

При гастриті

При загостренні гастриту необхідно відмовитися від холодцю, заливної риби, фруктового желе і т. д. (в цей час організму потрібно максимально щадна їжа). В період ремісії, навпаки, рекомендовано включення в меню желеподібних страв. До їх переваг відноситься швидке засвоєння, мінімальне навантаження на травний тракт, насичення.

При подагрі

Подагра є захворюванням, пов’язаним з порушенням обміну речовин. Основа для лікування пацієнтів з подагрою – дотримання дієти. Желатин може спровокувати загострення захворювання, тому його вживання слід відмовитися.

При варикозній хворобі

При варикозному розширенні вен зростає ризик утворення тромбів. При вживанні в їжу желатину він також зростає, так як продукт впливає на згортання крові у бік підвищення (збільшується кількість тромбоцитів). Тому від його прийому слід відмовитися або обмежити.

Чи є желатин в сухому вигляді, запиваючи водою?

Так. При цьому одну ч. л. порошку запивають теплою водою. Однак існує думка, що при такому способі вживання продукт гірше засвоюється.

 

Що краще: желатин або колаген?

Колаген, що міститься в желатині, відрізняється низькою біодоступністю. Його волокна погано засвоюються і частково виводяться з організму в неперетравленому вигляді.

Гідролізат колагену з травного тракту швидко всмоктується в кров і надходить до суглобів, починаючи діяти через 3-4 години після прийому. Таким чином, гідролізований колаген надає більш виражений терапевтичний ефект, ніж колаген з желатину.

Чим можна замінити в домашніх умовах?

Заміною служить агар-агар. Варто враховувати, що желирующая здатність у нього вище. Отже, агар-агар використовують у меншій кількості (п’ять грам – еквівалент 7,5 грамів порошкового желатину).

Агар-агар відноситься до продуктів рослинного походження.

При приготуванні джему/фруктового десерту можна застосовувати пектин. Однак його не можна використовувати при приготуванні молочних десертів, так як вони швидко скиснут.

Желатин Агар-агар
З чого отримують? Продукт тваринного походження Продукт рослинного походження
Розчинність у воді У холодній воді утворюються грудочки Хороша
Можна кип’ятити? Немає Так
Запах і смак Специфічний Не має смаку і запаху
Вплив на травний тракт Може спровокувати запор Покращує перистальтику кишечника