Всякий раз, коли ми відчуваємо біль, першим нашим бажанням є прийом знеболювального. Але робити цього не потрібно. Звичайні повсякденні продукти можуть не тільки природним чином рятувати від болю, але і служити засобом її профілактики (при включенні їх в свій щоденний раціон).

Кожен з десяти фруктів, трав і спецій, перерахованих нижче, присутній у більшості кухонь і бореться з широким спектром больових відчуттів. Вживання цих продуктів допоможе вам усвідомити, що постійне накачування свого організму хімічними речовинами і штучними препаратами поступово приносить йому шкоду, тому раціональніше придивитися до їх природних альтернатив.

Зміст статті:

 

Отже, ось десять найкращих продуктів, які діють як природні знеболюючі при різних видах болю:

Імбир

Дослідники виявили, що імбир містить гингероли – сполуки, що блокують вироблення викликають біль гормонів і борються із запаленням. Це робить його дуже ефективним продуктом для послаблення болю у м’язах та суглобах, що особливо корисно для людей з артритом. Існує безліч форм імбиру: свіжий, в капсулах, порошковий і навіть імбирний екстракт для ін’єкцій пацієнтам з артрозом.

Імбир також зменшує нудоту і блювання, що полегшує біль при мігрені, ангіні і менструаціях, допомагає знизити високий кров’яний тиск, зменшує можливість серцево-судинних захворювань, пригнічує діарею, знижує рівень холестерину і зігріває тіло, покращуючи кровообіг.

Органічний яблучний оцет

Яблука – чудове джерело поживних речовин, таких як пектин, клітковина, вітаміни і мінерали. Довгий час люди використовували яблучний оцет для лікування багатьох недуг, і до цих пір він є народним засобом від печії, кислотного рефлюксу, артриту, подагри, алергії, зайвої ваги, акне, грипу, синуситу, високого кров’яного тиску і підвищеного рівня холестерину. При артриті яблучний оцет допомагає зменшити накопичення сечової кислоти, сприяє росту клітин і тканин і знімає біль у суглобах.

 

Деякі люди приймають яблучний оцет в якості засобу для втрати ваги з-за його здатності розщеплювати черевної жир. Багато також стверджують, що він допомагає боротися з кислотним рефлюксом, коли звичайні ліки з ним не справляються.

Яблучний оцет можна приймати щодня, розбавляючи його водою, в якості оздоровчого тоніка, а також включати його в рецепти, які у надлишку представлені в Інтернеті.

Гвоздика

Гвоздика допомагає вгамувати зубний біль і зменшити запалення ясен. Справа в тому, що вона містить евгенол – активна речовина, природний і ефективний анестетик. Поєднання евгенолу і інших компонентів також робить гвоздику хорошим антибактеріальним засобом. При зубному болю жуйте цілий бутончик або змішайте кілька крапель гвоздикового масла з 1/4 чайної ложечки оливкової олії і нанесіть цю суміш на уражені зуби і ясна.

Зміст великої кількості евгенолу зробило гвоздику предметом численних медичних досліджень, у тому числі і у сфері запобігання токсичності забруднюючих речовин (таких як чотирихлористий вуглець), профілактики ракових захворювань травної системи і запалення суглобів. Ефірне масло гвоздики має антибактеріальну, протигрибкову і антигістамінним властивостями, що дозволяє йому зменшувати газоутворення, пом’якшувати симптоми нетравлення шлунка, очищати слизову легенів і боротися з кишковими паразитами.

Черешня

Черешня володіє чудовими цілющими властивостями і багата антиоксидантами, в десять разів більш ефективно знижують запалення і біль, ніж аспірин. Вона успішно бореться з вільними радикалами – токсинами, здатними нашкодити здоровим клітинам, що в свою чергу покращує захист від раку, інсультів та серцевих захворювань.

 

Черешня також відома своєю протизапальною активністю, що дозволяє їй боротися з артритом, подагрою і головними болями, а також прискорювати загоєння ушкоджених суглобів і тканин. Натуральний черешневий сік двічі в день – це найбільш ефективний тонік, а його чудовий смак – додатковий плюс.

М’ята

М’ята перцева представлена в різних формах, таких як масла, чаї, капсули, листя, настоянки і креми. Вона містить вітаміни A і C, калій, залізо, марганець, омега-3, фолієву кислоту та інші корисні речовини. Її екстракт володіє антимікробними властивостями, що запобігають бактеріальні, вірусні та грибкові інфекції.

 

У перцевої м’яти також багато ментолу, створює охолоджуючий ефект і допомагає боротися з роздратуванням шкіри і головними болями. Вона розслабляє м’язи і кровоносні судини і може бути використана в якості аналгетика, що особливо корисно для людей, які страждають від ревматизму, зубного, менструального та м’язовому болю. М’яту часто використовують в лікуванні синдрому подразненого кишечнику, розлади шлунку і нудоти, а також для поліпшення травлення.

Куркума

Куркума – це популярна індійська спеція, більш ефективна як анальгетик, ніж ібупрофен і аспірин. Їй під силу полегшити симптоми таких захворювань, як артрит і подагра, м’язовий і головний біль, печію і запалення. А все завдяки тому, що в ній міститься куркумін – натуральний активний компонент з протизапальними властивостями, що блокує больові ферменти. Дослідження також показало, що він пригнічує ріст ракових клітин, викликаний контактом з пестицидами. Куркуму можна використовувати в овочевих, м’ясних і рисових стравах для додання їм пікантного смаку.

В Індії куркума також використовується як компонент косметичних продуктів з метою зберегти шкіру обличчя гладкою, сяючою, без зморшок і пігментних плям. Жінки роблять маски в домашніх умовах, просто змішуючи кунжутне масло, нутовую борошно, куркуму і воду.

Жирна риба – тунець, скумбрія, оселедець

Жирна риба містить олії омега-3, які чудово борються із запаленням і болем у суглобах. Це, насамперед, тунець, сардини, лосось, форель, оселедець і скумбрія. Люди з ревматоїдним артритом або болями в суглобах виявили, що надмірна кількість омега-3 в раціоні призводить до зниження больових відчуттів приблизно після двох місяців вживання.

 

Риб’ячий жир важливий для нормального функціонування мозку, росту і розвитку, а також він допомагає запобігти вовчак, хвороби серця, депресію і псоріаз. Якщо ви не в захваті від смаку риби, використовуйте риб’ячий жир в якості її альтернативи.

Чорниця

Чорниця містить безліч антиоксидантів, включаючи вітаміни A, C і Е, цинк, залізо, мідь, волокна і багато іншого. Вони нейтралізують вільні радикали, допомагаючи запобігти рак і вікові хвороби, а також зміцнити імунну систему. Чорниця знижує ризик розвитку інфекції сечовивідних шляхів, оскільки містить речовини, що пригнічують ріст бактерій і поширення інфекцій. Крім того, вона захищає очі від глаукоми і катаракти, виліковує варикозне розширення вен, гіпоглікемію і виразкову хворобу.

 

Чорниця також допомагає поліпшити когнітивні функції мозку, відновлює короткочасну втрату пам’яті, бореться з серцево-судинними хворобами і уповільнює накопичення холестерину ЛПНЩ. Вживати чорницю в їжу можна щоденного у вигляді свіжих фруктів, соку або смузі.

Часник

Часникове масло, як відомо, дуже ефективно полегшує біль у вусі, завдяки своїм протизапальним і антисептичним властивостям. Воно містить активні натуральні інгредієнти, токсичні для багатьох типів бактерій, і бореться з інфекціями вуха швидше, ніж рецептурні антибіотики. Часникове масло виробляється шляхом додавання часнику оливкова олія, але його можна легко приготувати і в домашніх умовах. Як вушних крапель його рекомендується застосовувати двічі на день (по дві краплі). Всмоктуючись, активні сполуки зменшують запалення і борються з інфекцією. Для екстреної допомоги можна втерти олію в область навколо вуха.

 

Часник або його екстракт можна використовувати і для лікування герпесу, так як ця рослина прискорює загоєння. Завдяки своїм потужним антибіотичну властивостями, часник також здатний зміцнити здоров’я серця, знизити холестерин і кров’яний тиск, лікувати мікози та грибкові інфекції, підвищити рівень інсуліну, видалити бородавки, заспокоїти бронхіт і навіть запобігти рак.

Мед

Мед і лимонний сік – суміш, добре відома людям з хворим горлом, але мало хто дійсно розуміють силу цілющих здібностей меду. У натуральному вигляді він володіє антибактеріальними властивостями, які не тільки заспокоюють горло, але і вбивають бактерії, що викликають ангіну. Особливо ефективний в цьому сенсі мед манука – із-за присутності в ньому активних інгредієнтів, які збільшують його антибактеріальні здібності.

 

Мед можна використовувати для лікування ран, виразок і опіків. Його антисептичні властивості допомагають імунній системі захищати організм від хвороб, а рани – від подальшого інфікування, а також допомагають зменшити запалення. Використовуючи мед в якості бар’єру між раною і пов’язкою, можна запобігти прилипання і забезпечити наявність вологого середовища, що дозволяє рані зажити швидше. Знову ж таки, найбільш вигідним варіантом тут є мед манука.

Крім того, мед зміцнює імунну систему, усуває проблеми з травленням і лікує герпес. Він сам по собі має прекрасний смак, тому його можна просто додати в гарячу воду і пити в якості зігріваючого напою. Чому б не взяти собі за звичку щодня з’їдати бутерброд з медом або намазувати його на ранковий тост замість масла або мармеладу?